Logo tekst

7 tips over het gebruik van cijfers in tekst

12 april 2021

1,2,3,4,5,6,7…mag ik je een paar adviezen geven? Ik grijns naar mijn beeldscherm terwijl ik dit tik. Want of je het nou wel of niet wilt, ik schrijf ze hier. Gratis! En dat werkt, zo laat onderzoek zien. Het is één van de manieren waarop cijfers teksten binnensluipen. Terwijl ik als veelgebruiker van het abc en heuse letterlover een aversie tegen cijfers heb. Dat komt omdat ik slecht ben in rekenen. En omdat ik ze lelijk vind staan in teksten. Daarom schrijf ik cijfers sowieso zoveel mogelijk voluit. Van één tot twintig, van tientallen tot duizend.

Honderd woorden

Afgelopen week was ik bezig met de aangifte van de omzet van het eerste kwartaal van Het Scharlaken Imperium. Altijd weer een klusje dat ik vanwege de cijfers uitstel. Deze keer zorgde de bezigheid echter ook voor het onderwerp in de zevende (voluit schrijven!) Blogkamer van Olga Leever en mij op Clubhouse, afgelopen donderdag. Er valt veel over cijfers in tekst te zeggen. Al is het maar dat je na elke honderd woorden een plaatje moet toevoegen.

Een beeld vormen

Nog een tip? Gebruik cijfers om beeld te krijgen van abstracte hoeveelheden. De 92 voetbalvelden die bebouwd worden, de 500 olifanten als vracht van een schip, de miljoenenbonus van een KLM-bestuurder waarmee je een gezin voor tien jaar helpt…. Of deze: stop de datum van een dag in je blog waarmee je een actueel haakje creëert. Wist je bijvoorbeeld dat het op 15 april Secretaressedag is? Mocht je niets met dit soort cijfers kunnen, dan kun je altijd nog inzoomen op een getal. Het onderwerp van onze zevende Blogkamer werd op 7 april bedacht. Dus geven we zeven tips.

Inspiratie

Cijfers kunnen van aanleiding vormen tot een blog ook inspiratie geven voor een onderwerp. Zeven vormt bijvoorbeeld het kleinste aantal hoekpunten waarvoor de regelmatige veelhoek met dat aantal hoekpunten niet construeerbaar is met passer en liniaal. Voor de wiskundige taalliefhebbers een machtige aanleiding om te gaan lezen. En wat dacht je van magie of mystiek? Zeven is voor velen namelijk een magisch getal. Hele geschiedenissen kun je ermee verklaren. Rome werd op zeven heuvels gebouwd en had zeven koningen, God schiep de wereld in zeven dagen en een regenboog bestaat uit zeven kleuren.

Praat erover

Als ik je inmiddels kwijt ben, dan wijt ik dat aan de cijfers. Niet aan mijn tekst. Praten over cijfers in tekst op Clubhouse helpt om er lol in te krijgen. Dat is nog een tip. Praat erover! Aangezien ik niet kan tellen, zijn dit de zeven tips van deze blog. Dan nog een geheel andere tip: In onze volgende Blogkamer gaan we het over een super aantrekkelijk onderwerp hebben: sex, drugs and rock & roll: de belofte van een pakkende titel en prikkelende inhoud voor je blog. En wat zijn de risico’s als je dat niet waarmaakt?

We horen je graag! 15 april om 16.00 uur in de Blogkamer op Clubhouse: sex, drugs and rock & roll.

PS Vergeet je Secretaressedag niet?

Back