Logo tekst

De ontdekking van Dubrodochter

6 december 2023

Nou loop ik al bijna 55 jaar rond op deze wereld en heb ik nog nooit het woord sintspits gehoord. Kreeg het gisteren zomaar in mijn schoot geworpen. Spontaan cadeau waarvoor ik niets heb hoeven doen. Geen schoen gezet, liedje gezongen of verlanglijst gedeeld.  Zonder strikje erom werd het woord feestelijk afgeleverd in mijn tijdlijn. Sintspits. Lekker koekje. Vroege middagfile op 5 december om op tijd bij het heerlijk avondje te geraken. Sintspits prijkt op mijn lijstje naast de Brintasint en Brintaklaas (variaties op een thema) waarvan ik moest glunderen. De pap wordt niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend. En zo belandde ik bij het Brintahuisje. Een plekje op het Grunniger laand, Breede geheten, vol met cultuur en verhalen. Daar waar Brinta afgeleid is van BReakfast Instant Tarwe mijmer ik dichtend vanwege Dubrodochter over Dubro. Dat afwasmiddel is ooit op de markt gebracht onder de naam Abro. Naar de naam van eigenaar Arend Broek. Toen de concentratie van het product verdubbeld werd, ontstond het merk Dubro. Dubbelbroek. Ik denk dat Dubrodochter daar wel wil wonen. Schoon spul is die taal toch. Associërende  meanderpiet bedenkt puike regels voor de gedichten. Zeker als je zo lekker relaxed in de sintspits staat.

 

Sint sprak tot zijn spiegelbeeld

geen bordspel of afwaskwast voor mij

ik heb de taal aan mijn zij

Daarmee raak je nooit uitgespeeld

 

Dubbel lol op blanco papier

Zet je gedachten op een rij

Herhaal hardop wat je net zei

Daaraan beleeft eenieder plezier

 

Brintabob crosst naar huis

Zet zich op de bank naast de Spitssint

Eens kijken wie de woorden vindt

Die meer zeggen dan de buis

 

Gun de taal een feestje op pakjesavond

Zet de zon op het abc

Neem leestekens voor de afwisseling mee

En rijm gedichten Dubroblond

 

Dubrodochter

Back