Logo tekst

Drempelvrij leven

17 augustus 2020

Helemaal blij belde mijn vader dat hij z’n nieuwe fiets geleverd had gekregen. Een elektrische driewieler die hem weer veilig van A naar B moest brengen. De wereld lag weer open voor de man die sinds zijn pensioen, elf jaar geleden, elke dag fietste. De paden op, de lanen in. Het drempelvrije leven lachte hem toe. Ik glimlachte mee. Dat lachen verging hem (en mij) toen niet de hele wereld toegankelijk bleek voor man met de driewieler. Bij het bezoek aan de huisarts was voor de deur geen plek voor zijn vervoersmiddel. Er waren heel veel fietsenrekjes met fietsen, en die blokkeerden de doorgang en toegang van de praktijk. Als hij zijn fiets verderop parkeerde, moest hij (te) ver lopen met z’n stok. Irritatie alom!

Toegankelijkheid en drempelvrijheid zijn in het leven van alledag lastig. Dat bleek ook toen Tekstnet-collega Olga Leever en ik bezig waren met het aanpassen van webteksten naar een niveau dat verteerd kan worden door de niet geoefende jongere lezer. Dat leverde aardige discussies op met de klant over leesbaarheid en toegankelijkheid. Van inhoud en vorm. Onze kennis en kunde van de diverse taal- en leesniveaus, en technische kant van websites, werd weer eens danig op de proef gesteld. Want de theorie van het ABC mag dan aardig op papier staan, de ervaring leert dat de werkelijkheid te weerbarstig is voor ‘alle tekst van de site in B1’. De inhoudsdeskundige die claimt dat er zeer nuttige detailinformatie verdwenen is, de juridisch geschoolde expert die moppert dat er te kort door de bocht geredeneerd is en de precieze die de nuance terug wil brengen uit principe. Je moet van goeden huize komen om door dik en dun vast te houden aan B1-idealen. Zo ligt daar het ideaal van toegankelijk zijn voor alle lezers van je site. Nou, verdiep je maar eens in de wetgeving digitale toegankelijkheid. Een verplichting voor sites van overheden sinds juli 2018. Neem even de tijd, en een zak chips en een pot gemberthee, want het vergt ook iets van je energie. En wat als je als gemeente een drempelvrije website wilt hebben? B1is moeilijker dan menig communicatiedeskundige denkt.

Toch inspireren drempels en geen doorgang mij om te blijven sleutelen. Geen genoegen te nemen met argumenten als ‘alles B1is niet mogelijk, want daarmee slaan we de plank mis voor de andere doelgroepen’. Heb je het echt geprobeerd met klare taal? En dan bedoel ik ook écht? Uit het onderzoek van Nielsen blijkt dat:

  • een eenvoudige tekst wordt beter begrepen
  • een eenvoudige tekst wordt sneller gelezen
  • een eenvoudige tekst wordt beter onthouden

Een open deur, zeg je? Inderdaad. Houd die open! Het kan niet vaak genoeg gezegd en geschreven worden. Er wordt onnodig moeilijk gedaan. Zowel in de dokterspraktijk als met het schrijven van teksten. Mijn vader vult het klachtenformulier op de site van de gemeente in, staat glimlachend de plan- en stratenmaker te woord en rolt binnenkort angstvrij tot aan de deur van de dokter…. En voor toegankelijke teksten bel of mail je mij. En boek je die Drempelvrije Safari.

Back