Logo tekst

Stoute schoenen van de Dubrodochter

5 augustus 2023

Waar de vondst van een boek in mijn eigen minibieb niet toe kan leiden. Een heuse tentoonstelling in Fort Maarsseveen en de publicatie van een boek daarvan. Gedichten van mijn hand en schilderijen van Geert Schreuder. Hoe dat zo kwam? Ik neem je even mee naar Novemberland. Daar waar Breukelen Onstwedde ontmoet.

Dat klinkt misschien wonderlijk. Er loopt geen directe weg tussen dit deel van Oost-Groningen en het midden van Nederland. In het normale leven kruisen de levens van kunstschilder Geert Schreuder wonende in Onstwedde en dichter Annet Koops uit Breukelen elkaar dan in principe ook niet. Maar ach, wat is normaal in dit leven? En wie heeft het over principes? Zolang sociale media ook echt sociaal zijn en bibliotheken boeken bevatten, bestaan er mogelijkheden. Kansen om te ontmoeten. Zeker als iemand de stoute schoenen aantrekt. Daar begint alles mee. Dit verhaal wel in ieder geval.

Oud-buurmeisje

Ik vond het boek Novemberland in mijn minibieb. Het is een uitgave van het gedicht van dichter Koos Schuur over zijn (en mijn) geboortegrond. In beeld gebracht door de schilderijen van Geert Schreuder. Ik verwonder me. Ken geen van beide heren en dat zorgt voor vragen aan mijn moeder. Al gauw blijkt dat het onterecht is dat ik de dichter niet ken (foei leraren Nederlands aan de Winkler Prins) omdat zijn wortels in Veendam liggen. Helaas is Koos Schuur overleden. Zijn collega van het boek Geert Schreuder leeft nog wel. Dat niet alleen: hij schildert nog steeds. Met verve (;-)). Via mijn oud-buurmeisje uit Straat Soenda kom ik op zijn spoor en hij op de mijne. Met als resultaat dat ik op een mooie zaterdagmiddag samen met mijn moeder (die zijn naam en atelier op de Oude Esweg kent) een kop thee bij hem drink.

Kinderschoenen

En zo kwam het dat de dichter en schilder aan de praat raakten. En er iets borrelde en bloeide. Het resultaat staat in de kinderschoenen. Een tentoonstelling en een boek dat met de creatieve kracht van de Piraña’s uit Utrecht bijzondere vormen aanneemt. Grotere vormen ook. En als er dan toch groot gedacht mag worden, dan doen we dat. Dan zetten we het oud-Hollandse crowdfunden in. Laat de schilder en de dichter maar denken. Laat Novemberland maar inspireren. En laat vooral het platform voordekunst zijn werk maar doen. Dan komen er mooie dingen uit Novemberland.

Vervolg verhaal

Help je mee om het boek te maken? Fijn! Dank! Klik hier.

Meer lezen over Koos Schuur en zijn Novemberland? Dat kan onder andere hier.

Wil je weten hoe het verhaal van de Dubrodochter verder gaat? Dat kan. Ik zal je de komende weken meer vertellen over daar waar mijn stoute schoenen me brachten. Bijvoorbeeld bij Tineke Schuur-Kaspers (weduwe van Koos Schuur) die in Bourtange woont.

Back